понеделник, 17 януари 2011 г.

кукерите като обичай

Разлог /КРОСС/ Уникална костюми, маски, носии, оригинални танци, обреди и обичаи, много автентичен фолклор, настроение и самобитност събра в себе си ІV Международен кукерски карнавал „Старчевата" в Разлог, съобщава агенция Е 79. Представянето на кукерските групи започна точно в 11.00 на площад „Преображение" в центъра на града. Среща на традициите в кукерството си дават повече от 1400 участници от общо 21 групи от България и Струмица, Македония.

Специално за IV Международен кукерски карнавал „Старчевата" в Разлог пристигна и заместник-президентът на Международната федерация на Европейските карнавални градове Дейвид Брандао. Той изрази желанието си карнавалът в Разлог да стане домакин на един от най-големите карнавали в света, впечатлен от организацията на фестивала и всичко, което успя да види като съхранена традиция в кукерството.
Един от първите първи чауши и най-възрастният известен жив кукер на Разлог, пазител на обичаите и традицията на кукерството, предал ги на децата, внуците и правнуците си е бай Благо Татарски. След като спечели с кукреската група на Разлог десетки награди и възхищението на стотици жители на света от Франция, Дания, Швеция и Македония, и днес той поведе шествието на карнавала в Разлог по стара българска традиция с хляб и сол. Изключителното многообразие на костюми и пресъздаване на обичаи доведе в Разлог днес повече от 2000 гости от участващите общини от Перни, Сапарева баня, Петрич, Пазарджик. Особено атрактивни и колоритни бяха участниците от кв."Дълбошница" от Петрич ,село Бачево, община Разлог и банската група.
Карнавалът в Разлог има състезателен характер, всяка група ще се оценява от жури по следните 4 основни критерии: представяне на моменти от кукерската традиция, поддържане и предаване на местната култура, специфика и открояване на традиционното за съответния регион при маската и облеклото, артистичност на изпълнението. Числеността на българските групи е с максимум 50 участници, а на групите от чужбина - 30 участници.

/АБ/


Няма коментари:

Публикуване на коментар